Κεντρικό Μενού
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα Νέα - Συναυλίες Νέα - Συναυλίες Βιογραφικό Βιογραφικό Δισκογραφία Δισκογραφία Συμμετοχές Συμμετοχές Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις Δημοσιεύματα Δημοσιεύματα Επικοινωνία Επικοινωνία  
Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
 
Στης μνήμης το κλαδί-2011

Στης μνήμης το κλαδί - 2011 (Μετρονόμος)

Δισκογραφία

Λαλήματα Ονείρου - 2007 (Alpha Records)

Ένα Κομμάτι Ουρανό - 2003 (Alpha Records)

Τα Τιμαλφή - 2001 (Alpha Records)

 Μυθικά Καράβια - 1997 (MΒΙ ΧΡΟΝΟΣ)

Ένα Φεγγάρι Δρόμος - 1995 (ΜΒΙ)

 
 

4.4.2006, KRITI PRESS

΄΄Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι  σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον΄΄
Γιώργος Σεφέρης

Αυτό σημαίνει ότι το παρελθόν, μας ακολουθεί και δε μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό.
Τι είναι παράδοση;
Είναι αυτό που παραδίνεται και το αποδεχόμαστε επειδή εκτιμούμε την αξία του, είναι ό,τι απέμεινε από τον πολιτισμό των περασμένων γενεών, είναι ιστορίες παλιές και φανταστικές που δημιούργησε ο λαός και έφτασαν στις μέρες μας από στόμα σε στόμα και είναι τέλος αυτό που δήλωσε πριν από λίγο καιρό, ο σημαντικός Ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας ότι ΄΄παράδοση είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου΄΄.
Ο λαικός πολιτισμός επειδή είναι το καταστάλαγμα της ψυχής του λαού μας, είναι πολύτιμος και μέσα από το τραγούδι του, αποτυπώνονται οι πόθοι και οι προσδοκίες του.
Ένας δημιουργικός άνθρωπος η καλλιτέχνης χαλαρώνει μέσα στην παράδοση, ελευθερώνεται. προσδιορίζεται και εμπνέεται.
Εμείς οι νεώτεροι εκτιμάμε ό,τι παραμένει ζωντανό και πολύτιμο για την ζωή μας, αφού μεταφέρει δημιουργικά στοιχεία πολιτισμού.
Αντίθετα προς την χωρίς κρίση αποδοχή οτιδήποτε παλιού, ο σύγχρονος άνθρωπος αφομοιώνει δημιουργικά το παρελθόν για να μπορεί όπως λέει και ο ποιητής να ατενίζει δημιουργικά το μέλλον. Η περιφρόνηση στην παράδοση, δείχνει ανικανότητα αποδοχής της ταυτότητας σου. Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τις παρακαταθήκες των παλαιών, χωρίς να αλλοιώνουμε βασικά χαρακτηριστικά τους.
Τα αλλοτριωμένα άτομα (και αλλοτρίωση σημαίνει αποξένωση από τον αυθεντικό εαυτό σου) παραποιούν συνειδητά η ασυνείδητα δεν έχει σημασία, λόγω έλλειψης παιδείας, ό,τι άντεξε χρόνια και αιώνες, γιατί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν ότι χωρίς παράδοση είμαστε μετέωροι.
Ευτυχώς η Κρήτη παρά τις επιδράσεις (ξένα μουσικά ρεύματα, τουρισμός) έχει κατορθώσει όχι μόνο να διατηρεί την παράδοση, αλλά και να προσθέτει καινούργια στοιχεία, άξια θαυμασμού. Αυτό που διακρίνει την Κρητική παράδοση, είναι η ζωντανή παρουσία του πολιτισμού, που μέσα από τη μουσική και κύρια την μαντινάδα, συνεχίζει ένα καθημερινό διάλογο με τα μικρά και μεγάλα της ζωής, την γέννηση, τον θάνατο, τον έρωτα, την αγάπη…

Νίκος Ανδρουλάκης

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα KRITI PRESS στις 4/4/2006