Κεντρικό Μενού
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα Νέα - Συναυλίες Νέα - Συναυλίες Βιογραφικό Βιογραφικό Δισκογραφία Δισκογραφία Συμμετοχές Συμμετοχές Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις Δημοσιεύματα Δημοσιεύματα Επικοινωνία Επικοινωνία  
Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
 
Στης μνήμης το κλαδί-2011

Στης μνήμης το κλαδί - 2011 (Μετρονόμος)

Δισκογραφία

Λαλήματα Ονείρου - 2007 (Alpha Records)

Ένα Κομμάτι Ουρανό - 2003 (Alpha Records)

Τα Τιμαλφή - 2001 (Alpha Records)

 Μυθικά Καράβια - 1997 (MΒΙ ΧΡΟΝΟΣ)

Ένα Φεγγάρι Δρόμος - 1995 (ΜΒΙ)

 
 

Λαλήματα Ονείρου - 2007(Alpha Records)

Λαλήματα Ονείρου - 2007

Ηλίας Κατσούλης για τον δίσκο ΄Λαλήματα Ονείρου΄
(16-4-2008) στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού.
Απόσπασμα

...Και να τώρα, σε μια εποχή της απόλυτης ευτέλειας του τραγουδιού, έρχεται μ΄ ένα διπλό CD να τραγουδήσει τα τιμαλφή (όπως τα έλεγε σε προηγούμενη εργασία του) τραγούδια της Κρήτης και της Σμύρνης.
Και έδωσε σ΄αυτόν τον κύκλο τραγουδιών ένα απρόσμενα ποιητικό τίτλο που όμως ανταποκρίνεται απόλυτα στο περιεχόμενο τους.
Πριν με ρωτήσετε ή καταφύγετε στο λεξικό να δείτε τι σημαίνει λαλήματα σας προλαβαίνω.Σημαίνει φωνές,κελαηδήματα, αλλά και ήχους μουσικών οργάνων. Φωνές και μουσικές ΄΄ιδανικές κι αγαπημένες΄΄ που κάποτε τες ακούει το μυαλό,(πάλι κατά τον ποιητή, αυτή τη φορά Καβάφη) ή ζουν μες τα βαθύτερα κι ανέγγικτα όνειρα μας, σε εποχές βαρβαρότητας, στεγνής και στυγνής πραγματικότητας.
Ενώνουν τα τραγούδια αυτά δυο πολιτισμούς συγγενικούς, της Κρήτης και της Σμύρνης.Φέρνουν στα χείλη, στη μνήμη και προπαντός στην καρδιά την ποίηση των τόπων, τα αισθήματα των ανθρώπων, τις ευωδιές των λουλουδιών τις εικόνες ωραίων γυναικών ( η Σμυρνιά στο παραθύρι, η Αλατσατιανή, η Εγγλεζίτσα και η Μανιώ μαζί με την ολόδροση μαντζουράνα της Κρήτης και την πληγωμένη από ερωτικά πάθη Αρετούσα), κι ακόμα ερωτικούς αναστεναγμούς και λυγμούς βασάνων από τις περιπέτειες ανθρώπων που η μοίρα τους ξερίζωσε σαν δέντρα σκορπώντας τους στους ανέμους της ιστορίας.
Δεν ξέρω, αλλά ακούγοντάς τα έτσι τραγουδισμένα με την ψυχή του Νίκου και παιγμένα με τους ΄΄άπαιχτους΄΄, μουσικούς με την έμπνευση και την καθοδήγηση του μοναδικού Μιχάλη Τρανουδάκη έρχεται στο νου μου απ΄την αρχή που ξεκίνησα να μιλάω ένας στίχος του Κερκυραίου ποιητή Ιάκωβου Πολυλά:
΄Με ουράνιο λάλημα να ειπώ τραγούδια θεία΄.
Και είναι ο στίχος αυτός μέσα στην ψυχή αυτού του διπλού δίσκου που μας χάρισε
- γιατί περί ακριβού δώρου πρόκειται - ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ηλίας Α. Κατσούλης
Στιχουργός


Ανδρέας Μήτσου για τον δίσκο ΄Λαλήματα Ονείρου΄
στον Φ.Ο.Υ (16-4-2008)
Απόσπαμα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με συγκινεί με το γνήσιο πάθος του και ιδιαίτερα για την αγάπη του προς την παράδοση. Ο ίδιος φαίνεται να έχει συνειδητή σχέση με την παράδοση καθώς επικαλείται σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό « Μετρονόμος» τη ρήση του Γιώργου Σεφέρη: ΄σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον΄. Αντιλαμβάνεται ασφαλώς την έννοια της χρονικότητας όπως ο Eliot ως μια αδιάσπαστη ενότητα ΄ Ο παρελθόν χρόνος και ο παρόν ενυπάρχουν ασφαλώς στο μέλλοντα χρόνο΄, τονίζει ο νομπελίστας μέγας Άγγλος ποιητής. 
Ο Ανδρουλάκης φαίνεται να νοσταλγεί λοιπόν τον παλιό καιρό που είναι κοινός στη συνείδηση  του και σημερινός, τραγουδά από καρδιάς με μεράκι και αισθαντικότητα, γι αυτό και είναι ουσιαστικός.
… Κάνοντας μιας διαφορετικής υφής εστίαση στον τρόπο του Νίκου Ανδρουλάκη και κλείνοντας τη φιλολογική αυτή περιδιάβασή μου, πώς ότι με συγκινεί είναι τούτη η επίμονη προσήλωση του Ανδρουλάκη στο θαλερό παραδοσιακό τραγούδι γιατί δεν αποτελεί συντηρητική ή μουσειακή προσκόλληση στο  παρελθόν αλλά δυναμική μεταστοιχείωση έντονων συναισθημάτων, σπάνιων βιωμάτων, πάθος και έντασης σημερινών. Η συνάντηση του τραγουδιστή Νίκου Ανδρουλάκη μαζί τους αποδεικνύεται από την ερμηνεία του και προσφέρει σε εμάς την ανακούφιση και τη νοσταλγία για παλιές χαρές από καιρό λησμονημένες.
… Στο τραγούδι σου Νίκο Ανδρουλάκη ξαναθυμόμαστε ότι υπάρχουμε εκείνη τη στιγμή, ότι είμαστε άνθρωποι, για να θυμηθώ πάλι το φιλόλογο, τη λέξη άνθρωπος που βγαίνει από το «Α» στερητικό και το «αθραίο», το οποίο σημαίνει αναπηδώ προς τα πάνω, να προσομοιάσω, να φτάσω το Θεό, να τον ανασύρω από μέσα μου ,με το τραγούδι, το κέφι και το μεράκι αυτό γίνεται σίγουρα εφικτό και για τούτο ευχαριστούμε το Νίκο Ανδρουλάκη.

Ανδρέας Μήτσου
Πεζογράφος 


Κωστής Μουδάτσος για τον δίσκο ΄Λαλήματα Ονείρου΄
στο Αβδού Ηρακλείου (Κυριακή 17-6-2007)
Απόσπασμα:
...
Ο λαικός άνθρωπος και οι καλλιτεχνικές του δημιουργίες δίνουν ρυθμό, παλμό και άρωμα για να προσφέρουν χαρές και χάρες με απρόσμενες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα προκαλώντας χτύπους στην καρδιά και αχαλίνωτο καλπασμό στη φαντασία. Ο Νίκος, που έχει ήδη συμπληρώσει τα 20 χρόνια στην καλλιτεχνική του πορεία, δείχνει ότι ξέρει να επωφελείται από τα αριστουργήματα των λαικών μας παραδόσεων.Αγκαλιάζει τα τραγούδια από τη Κρήτη ίσαμε τη Σμύρνη με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.
...Τα τραγούδια αυτής της δουλειάς είναι οι λαικές μας προσευχές.Είναι τραγούδια καθαγιασμένα από το χρόνο.
Είναι το σιγανομουρμούρισμα στα χείλη κάθε πικραμένου, κάθε γλεντοκόπου και χαροκόπου.
Είναι ο σκοπός του λαικού ανθρώπου.Είναι ο χορός που χορεύουμε ατενίζοντας τον κόσμο από το πιο ψηλό σημείο νιώθοντας στα σπλάχνα μας να σαλεύουν οι πρόγονοι μας.Είναι ο χορός που χορεύουμε στο πιο απόκρημνο χαράκι, στο ιερό βράχο, στο Καρφί, καμαρώνοντας τους αετούς να ισορροπούν στα ρεύματα του αέρα, στα αστραπόβροντα, μα και στου ήλιου τις χρυσές ακτίνες που θα λούζουν τα κορμιά μας.
Είναι η ευλογία και το έλεος για τις πονεμένες μα και θρασεμένες ψυχές μας.
Πολλά τραγούδια με μεγαλοπρέπεια,λιτότητα, απλότητα και πάθος για ζωή με έρωτα.
...Ο Νίκος και η παρέα του δημιουργούν μία παρέα που ενώ θυμίζει άλλες εποχές αναπνέει στο σήμερα.
Μουσικοί όπως Μιχάλης Τρανουδάκης, Στέλιος Καρύδας, Νίκος Κιάκος, Διονύσης Κορνηλάκης, Μιχάλης Νικόπουλος, Γιώργος Κωτσίνης, Νίκος Τσεσμελής, Μαρίνος Τρανουδάκης και Ηλίας Μπουκουβάλας μαζί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις ερμηνείες του κερνούν κρασί και μέλι τις λιμασμένες ψυχές μας.
...Γι αυτό και μείς τραγουδάμε τα τραγούδια της ψυχής μας.
Τα τραγούδια εκείνων που φτιάχνουν ιστορία, που θέλουν άλλους κόσμους κι ουρανούς πιο φωτεινούς, που απορρίπτουν τα στερεότυπα επιζητώντας τη ζωογόνο πνοή της διαφορετικότητας, του αναπάντεχου, του έρωτα για ζωή, τη παρέα, το όνειρο και τα ταξίδια στο νου και τις ψυχές βάζοντας, ανάβοντας άγια μπουρλότα.Καλά ταξίδια με τα ΄Λαλήματα Ονείρου΄.
Κωστής Μουδάτσος
Λαϊκός συγγραφέας


Μανόλης Γ. Ανδρουλιδάκης για τον δίσκο ΄Λαλήματα Ονείρου΄
στο Αβδού Ηρακλείου(17-6-2007)
Απόσπασμα
...
Η μέρα η σημερινή ωστόσο ξεχωρίζει, όχι μόνο γιατί ακούμε προσηλωμένοι μιαν νέα ανατολή μουσικής και λόγου,αλλά γιατί τα ακούσματα στον δίσκο που παρουσιάζεται σαν μιαν ακόμη ψηφίδα πολιτισμού, ή καλύτερα <<διαβάζεται>> στην προφορική μας μνήμη, μας αναγυρίζουν σε τόπους που δεν είναι μυθικοί, είναι δεμένοι και βαστούν τη μοίρα τους, τη μοίρα της ανείπωτης χαράς και λύπης των ανθρώπων, στα μονοπάτια της ρωμαλέας Κρήτης, όπου συναπαντιώνται με τις γειτονιές της Σμύρνης. Ο ιστορικός χρόνος πλάθεται αδελφικά, περνά από τα μονοπάτια της αγάπης, και ακόμη κι αν αυτά γίνονταο μαρτύριο ελπίδας.
...
Κι ύστερα έρχεται η άνοιξη, η ποιότητα στη φωνή και στην επικοινωνία.Το τραγούδι του Νίκου καταξιώνεται και αποτελεί για μας μια μοναδική και λεκτική κοινωνία.Γιατί πάντα τραγουδεί <<ευγενικά>>, ως είναι διδαγμένος από τη ρίζα του(όπως δήλωσε και πρόσφατα στο τύπο), από τις σκιές και τις ανάσες των προγόνων Αβδιωτών, εν τέλει ως μαθημένος, να κάθεται να σου μιλεί με γνώση και κρητική μυρωδιά αγάπης, κι ως δώσει ο ήλιος φεύγει πάλι σε άλλους ουρανούς, γιατί πίστεψε από νωρίς όχι μόνο στα λαλήματα ονείρου που μας γλύκανε σήμερα, αλλά στα λαλήματα της ζωής (με φρόνεψη πορεύεται με γνώση ορδινιάζει).Εκείνα που βρίσκουν καθάρια δύναμη από τον πατέρα του δάσκαλο μουσικής και ανθρωπιάς στο γιο που σέβεται σε ό,τι λαλεί.
Άξιοι κι ευλογημένοι οι κόποι σας. Ευχαριστώ και αναζητώ την παρέα σας.
Μανόλης Γ. Ανδρουλιδάκης
δρ. Παν/μίου Αθηνών
Διδάσκων Ελληνικής Λαογραφίας
Παν/μίου Κρήτης


Λαλήματα Ονείρου από το Νίκο Ανδρουλάκη
Τα τραγούδια της Κρήτης και της Σμύρνης είναι τραγούδια βιωματικά, γεμάτα συμβολισμούς, εμπειρίες, συναισθήματα και καημούς.Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντρεψε τις δύο παραδόσεις δημιουργώντας μια ξεχωριστή δουλειά γεμάτη μεράκι, αγάπη για τους δυο τόπους και τη μουσική τους ιστορία.Σε μια υπέροχη βραδιά στο βιβλιοπωλείο ΄Ιανός΄, μας παρουσίασε 24 εκπληκτικά τραγούδια της Κρήτης και της Σμύρνης σαν Λαλήματα Ονείρου...
Ένας μεγάλος αριθμός μουσικών, συνεργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η δουλειά, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ερμηνεύει ξεχωριστά, απλά και καθαρά κάθε τραγούδι.
Πολλοί καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής, μέλη και πρόεδροι συλλόγων Κρητών από όλη την Αττική καθώς και πολλοί θαυμαστές του Νίκου Ανδρουλάκη, παρευρέθησαν και χειροκρότησαν θερμά την καινούρια αυτή δουλειά.
Εύη Ν. Μαρκάκη
Εφημ. ΄ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ΄  ΙΟΥΝΙΟΣ -  ΙΟΥΛΙΟΣ 2007



10 Best Seller CD  του βιβλιοπωλείου 'ΙΑΝΟΣ'

Ianos Best Seller CD


΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄ 27-6-2007

Eleutherotypia