Κεντρικό Μενού
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα Νέα - Συναυλίες Νέα - Συναυλίες Βιογραφικό Βιογραφικό Δισκογραφία Δισκογραφία Συμμετοχές Συμμετοχές Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις Δημοσιεύματα Δημοσιεύματα Επικοινωνία Επικοινωνία  
Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
 
Στης μνήμης το κλαδί-2011

Στης μνήμης το κλαδί - 2011 (Μετρονόμος)

Δισκογραφία

Λαλήματα Ονείρου - 2007 (Alpha Records)

Ένα Κομμάτι Ουρανό - 2003 (Alpha Records)

Τα Τιμαλφή - 2001 (Alpha Records)

 Μυθικά Καράβια - 1997 (MΒΙ ΧΡΟΝΟΣ)

Ένα Φεγγάρι Δρόμος - 1995 (ΜΒΙ)

 
 

7.8.2004, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Μαρκόπουλος με οίστρο

«Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Θεός είναι η αγάπη». Το μουσικό ταξίδι του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στο ανθεκτικό σκαρί της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη άρχισε προχθές βράδυ στο Ηρώδειο με τη φωνή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Αφουγκραζόμενος με σεβασμό τον «παππού» Σεφέρη, ο Μαρκόπουλος με την καλοκουρδισμένη ορχήστρα του «Παλίντονος Αρμονία» (βιολιά, λύρα, σαντούρι, πιάνο, φλάουτο, τύμπανο, που δίνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα), τις ταιριαστές φωνές των τραγουδιστών του και τη χορωδία της ΔΕΗ «Οι Αρχιτραγουδιστές» έφερε στο προσκήνιο τον πυκνό λόγο του ποιητή, τον σμιλεμένο με έγνοια αιμάτινη για τη γλώσσα και τον τόπο του. Οι τραγουδιστές Κώστας Μακεδόνας, Αντώνης Κορωναίος, Μάνος Ξυδούς, Κούλης Θεοδώρου, Βασιλική Λαβίνα, Σοφία Μιχαηλίδου, Νίκος Ανδρουλάκης έντυσαν τις μουσικές του, που ξεχύνονταν απαλές και χειμαρρώδεις, παραδοσιακές και σύγχρονες, γηγενείς και οικουμενικές. Μερικές από τις ποιητικές «νησίδες» του Σεφέρη, απ' όπου πέρασαν: «Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», «Στην άλλη όχθη», «Πώς έγινε έτσι η θάλασσα», «Παλιέ μου φίλε τι γυρεύεις», «Στην πέτρα της υπομονής» κ.ά.

Δροσερή νότα στο δεύτερο μέρος το δεκαμελές χορευτικό συγκρότημα των «Ροών», που απέδωσε σε ευφάνταστη χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου δύο χορικά από τις «Θεσμοφοριάζουσες» σε ηχογραφημένη παλιότερη μουσική του Μαρκόπουλου.

Ακολούθησε σε επτά μέρη η βραβευμένη μουσική του από την εγγλέζικη τηλεοπτική σειρά «Ποιος πληρώνει το βαρκάρη», με αποκορύφωμα το ομότιτλο θέμα με τη διονυσιακή χροιά του. Ο Μαρκόπουλος να διευθύνει με οίστρο την ορχήστρα, ο Βέλγος Μαρκ Γκρόουελς να συμβάλλει όμορφα με το φλάουτό του και οι λευκοντυμένες κοπέλες των «Ροών» στο βάθος να το επενδύουν χορευτικά. Τα «Χίλια μύρια κύματα», με ερμηνευτή τον Ανδρουλάκη, παρέσυραν τους θεατές, που το τραγουδούσαν δεύτερη φωνή με το μαέστρο χαρούμενο να τους... διευθύνει. Ο Μαρκόπουλος τραγούδησε με τον Ξυδού τη «Λέγκω-Ελλάδα» με τον κόσμο πάλι να σιγοντάρει (άλλα δύο δημοφιλή τραγούδια του, τα «Μαλαματένια λόγια» και το «Ζαβαρακατρανέμια» επίσης ενθουσίασαν το κοινό). Το δοξαστικό τραγούδι του, «Παιάν», για τον Φοίβο Απόλλωνα, που το ερμήνευσε ο τενόρος Κορωναίος, ο Μαρκόπουλος το αφιέρωσε «σ' όλους τους Ελληνες που νιώθουν την πατρίδα τους και την ιστορία τους». Το πρόγραμμα έκλεισε πανηγυρικά με το «Χτες ονειρεύτηκα τον Σπύρο Λούη» από το καινούργιο του έργο «Ταχύτατος Λούης» (ανάμεσα στους παρόντες, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης με τη σύζυγό του).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/08/2004