Κεντρικό Μενού
Αρχική Σελίδα Αρχική Σελίδα Νέα - Συναυλίες Νέα - Συναυλίες Βιογραφικό Βιογραφικό Δισκογραφία Δισκογραφία Συμμετοχές Συμμετοχές Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις Δημοσιεύματα Δημοσιεύματα Επικοινωνία Επικοινωνία  
Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
  • Φωτογραφίες
 
Στης μνήμης το κλαδί-2011

Στης μνήμης το κλαδί - 2011 (Μετρονόμος)

Δισκογραφία

Λαλήματα Ονείρου - 2007 (Alpha Records)

Ένα Κομμάτι Ουρανό - 2003 (Alpha Records)

Τα Τιμαλφή - 2001 (Alpha Records)

 Μυθικά Καράβια - 1997 (MΒΙ ΧΡΟΝΟΣ)

Ένα Φεγγάρι Δρόμος - 1995 (ΜΒΙ)

 
 

Συνέντευξη στην Σοφία Κωνσταντοπούλου για την εφημερίδα ΄ΤΟΛΜΗ΄ 16-11-2006

1.ΕΡ.Κατάγεστε από το Αβδού κι έχετε γαλουχηθεί σε μία καλλιτεχνική οικογένεια. Κατά πόσο αυτό βοήθησε στην καριέρα σας;
ΑΠ.
Το μυαλό μου είναι γεμάτο εικόνες και μνήμες από το χωριό μου. Σίγουρα η οικογένεια μου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα: ο πατέρας μου, η μάνα μου και οι παππούδες μου. Πέρα, όμως, από αυτό θέλω να πω ό,τι το Αβδού έχει ανθρώπους που κουβαλούν αξιοπρέπεια και πολιτισμό. Για του λόγου το αληθές, την πρώτη κασέτα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μου την έφερε ο Αντώνης Κυπριωτάκης το ΄74 και μάλιστα μου είπε: ΄΄ παρ ΄την, αλλά να την ακούσεις με χαμηλή ένταση΄΄…Αργότερα κατάλαβα τι εννοούσε! Επίσης ο Δημήτρης ο Καγιαμπής μου εξηγούσε τα λόγια των τραγουδιών, ο Ηρακλής ο αδερφός του το ίδιο, οι καντάδες - ο σπάνιος συνδυασμός μουσικής και φωνών στα σοκάκια και στα παραθύρια, τα γλέντια στ΄ αλώνια, το ΄΄Σήμερον κρεμάται…΄΄ από τους καλλίφωνους του χωριού, το ψαλτήρι της Αγ. Παρασκευής και η άγια μορφή του αείμνηστου παπά – Νικόλη Γουβιανάκη. Θα πω, λοιπόν, ό,τι γαλουχήθηκα από την μεγάλη Αβγιώτικη οικογένεια.
2. ΕΡ. Τότε, η βασική διασκέδαση των ανθρώπων ήταν τα γλέντια. Τώρα, τι είναι;
ΑΠ.
Τα γλέντια είναι και σήμερα σημαντική έκφραση διασκέδασης, και μην ξεχνάτε ότι αρκετός κόσμος φεύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, για να βρεθεί στο πανηγύρι του χωριού του, και το βράδυ στο γλέντι οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δεν έχει χαθεί τίποτα από το χθες και παρά τις ΄΄μικρές αλλοιώσεις΄΄, τα γλέντια συνεχίζουν να ζουν, και εμένα να με συγκινούν.
3.ΕΡ. Θυμάστε την πρώτη σας εμφάνιση στο παλκοσένικο;
ΑΠ.
Δεν ήταν ακριβώς παλκοσένικο αλλά αυτοσχέδια ΄΄πίστα΄΄ κρητικού γλεντιού, που έπαιζε λύρα ο πατέρας μου και λαούτο ο Γιάννης Χατζάκης. Ήμουν 12 χρονών. Αρκετό τρακ, αλλά η ματιά της αδελφής μου, ήταν που μου χάρισε δύναμη. Στο τελείωμα του τραγουδιού πήρα πολύ χειροκρότημα και πολλά μπράβο… Αξέχαστη στιγμή!
4.ΕΡ. Έχετε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες της Ελλάδος. Πιστεύετε πως σήμερα υπάρχουν άτομα στο νέο αίμα που έχουν το μέλλον ενός μεγάλου συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή;
ΑΠ.
Έχω συνεργαστεί στο ξεκίνημά μου με ανθρώπους σπουδαίους, που μου έμαθαν πολλά γύρω από τη μουσική, την έκφραση και την ερμηνεία των τραγουδιών. Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί με εμπιστεύτηκαν να ερμηνεύσω τα τραγούδια τους σε σημαντικούς χώρους  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λυκαβηττός, Θέατρο γης, Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, Κατράκειο, Θέατρο βράχων Μελίνα Μερκούρη,Dominion στο Λονδίνο, Palais De Beaux-Arts στις Βρυξέλλες κ.ά.) αλλά και στην δισκογραφία.
 Τώρα, αν υπάρχουν νέοι δημιουργοί που θα έχουν διάρκεια, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Σίγουρα, όμως από αρκετούς έχουμε ακούσει πολύ καλά τραγούδια και πιστεύω ότι ο χρόνος θα ΄ναι φιλικός μαζί τους και θα τους δικαιώσει.
5.ΕΡ. Ήταν πιο εύκολα – για ένα νέο – το ξεκίνημα στην μουσική σκηνή τότε ή τώρα;
ΑΠ.
Ποτέ ένα ξεκίνημα δεν είναι εύκολο. Όταν όμως αγαπάς αυτό που θέλεις να κάνεις, έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις. Το μυστικό είναι ότι αυτή η  δουλειά θέλει χρόνο και υπομονή. Αγάπη στον εαυτό μας, όχι στην εύκολη απογοήτευση, παρά μόνο αισιοδοξία Άλλωστε, όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο αγνάντεμα και στο όνειρο…
Όσον αφορά το τότε και το τώρα να πω ότι τη βοήθεια τότε σου την προσέφεραν απλόχερα οι δικοί σου άνθρωποι και οι φίλοι, τώρα πρέπει να σε θέλει και λίγο …ο φακός!
6.ΕΡ.Ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί το κιτς και η προχειρότητα. Έχει επηρεαστεί η μουσική απ΄ όλα αυτά;
ΑΠ.
Διαφωνώ. Αυτό προτείνουν, αυτό πλασάρουν. Παρουσιάζουν τις μειοψηφίες για πλειοψηφίες και αυτό ας το προσέξουμε όλοι! Εγώ θα πω ότι το καλοκαίρι ο νομός Ηρακλείου έζησε μια γιορτή πολιτισμού. Η Νομαρχία πραγματοποίησε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο δήμος Ηρακλείου το ίδιο, όπως και οι άλλοι δήμοι του νομού, οι πολιτιστικοί σύλλογοι: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές παραδοσιακού τραγουδιού, βραδιές χορού, βραδιές ποίησης, αφιερώματα κ.ά. Το ίδιο και οι δήμοι στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι. Όλο αυτό είναι προχειρότητα; Όχι. Είναι μια καλή απάντηση σε εκείνους που ΄΄αγαπούν΄΄ το εφήμερο και το πλαστικό.
7.ΕΡ.Τα ΜΜΕ αναπτύσσουν την μουσική ή μήπως επιδρούν αρνητικά σε αυτήν;
ΑΠ.
Υπάρχουν μέσα επικοινωνίας που αγαπούν την καλή μουσική και τα καλά τραγούδια, και αυτά που μας βομβαρδίζουν με ανυπόφορους ήχους. Σαφώς, στην δεύτερη περίπτωση επιδρούν αρνητικά.
8.ΕΡ.Η κρητική παραδοσιακή μουσική μπορεί να επιβιώσει και να συνεχίσει ατόφια μ΄ όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της;
ΑΠ.
Η κρητική μουσική δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως. Έχει γερές βάσεις και πατάει γερά στα πόδια της. Υπάρχουν σήμερα σημαντικοί μουσικοί που ακολουθούν τα χνάρια των πρωτομαστόρων, βάζουν και την δικιά τους ΄πινελιά΄ και κρατούν ψηλά τη ΄σημαία΄ της κρητικής μουσικής. Το πιο συγκινητικό, όμως, είναι τα εντελώς νέα παιδιά που έχουν γεμίσει τις σχολές λύρας , λαούτου , μαντολίνου κ.ά. Σ΄αυτά τα παιδιά θα αναζητήσουμε αύριο τη συνέχεια του μουσικού μας πλούτου.
9.ΕΡ.Σε λίγο κλείνεται 20 χρόνια  δισκογραφικής παρουσίας.Τι γεύση έχετε; Πικρή, γλυκιά ή ανάμικτη;
ΑΠ.
Έχετε δίκιο σε λίγο κλείνω 20 χρόνια καλλιτεχνικής διαδρομής και ούτε που το κατάλαβα! Είναι σαν να ξεκινάω τώρα. Ξέρετε, η μουσική σε βάζει στο δρόμο της συνεχούς αναζήτησης και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον. Εγώ θα χαρακτήριζα αυτή την πορεία ανθρώπινη, πηγαία, αυθεντική και χωρίς ψεγάδια. Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι δεν βρίσκομαι σε λάθος δρόμο και κάνω σωστές επιλογές. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι μια λάθος επιλογή είναι ικανή να καταστρέψει ένα αξιόλογο παρελθόν.
10. ΕΡ. Στα 20 χρόνια έχετε κουραστεί;
ΑΠ.
Γεγονός είναι ότι ζω σε μια διαρκή ένταση και κάθε στιγμή πρέπει να είμαι έτοιμος για καλλιτεχνική ΄δράση΄. Πιστεύω ότι κάνω έναν αγώνα ωραίο και πάντοτε σε εξέλιξη. Έχω μια τάση να κοιτάω μπροστά και δεν υπάρχει κούραση και σταμάτημα. Άλλωστε, η τέχνη είναι μία κατάκτηση.
11. ΕΡ. Πώς θα χαρακτηρίζατε το Ηρακλειώτικο κοινό;Έχει ποιότητα, ψάχνεται;
ΑΠ.
Το κοινό του Ηρακλείου με στήριξε και με στηρίζει. Συγκινητικές οι στιγμές, όταν έρχονται να με δουν στην Αθήνα στους μουσικούς χώρους που εμφανίζομαι, αλλά και εδώ στην Κρήτη στις συναυλίες που κάνω. Ευχαριστώ από καρδιάς. Έχει παιδεία, συνείδηση, μνήμη, ενθουσιασμό και κάνει το παρελθόν ένα με το παρόν.
12. ΕΡ. Βοηθάτε νέους καλλιτέχνες;
ΑΠ. Όταν βρεθεί στο δρόμο μου νέος καλλιτέχνης και διακρίνω στα μάτια του αγάπη για την μουσική, θυμάμαι τον εαυτό μου, καταλαβαίνω την αγωνία και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η πραγματικότητα κρύβει δυσκολίες.
13. ΕΡ. Που μπορεί να σας βρει κάποιος αυτή τη στιγμή; Ποια τα άμεσα σχέδια σας;
ΑΠ.
Με τη συναυλία στην Ηλιούπολη στις 28/9, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των καλοκαιρινών μου εμφανίσεων, και είμαι στο στάδιο της προετοιμασίας για τις επόμενες καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, για τις οποίες ελπίζω να δοθεί η ευκαιρία να σας ενημερώσω.